Setmana laboral de dilluns a dijous?

 In Comunicació

Des de fa alguns mesos s’està tornant a parlar de la setmana laboral de quatre dies.

D’entrada, sembla agosarat proposar una reducció dels dies i hores treballats, però encara així, existeix la idea, cada vegada més estesa, que és possible la seva implantació juntament amb un altre tema fins fa un parell d’anys quasi desconegut com és el tele-treball.

Actualment, la productivitat no sempre està lligada a fer a la feina més hores. A partir d’un cert nombre d’aquestes, l’eficàcia disminueix considerablement o com a mínim, depenent de l’activitat, posa en risc la seguretat del treballador.

La implantació de treballar quatre dies a la setmana comença a plantejar-se com un objectiu amb proves pilots en diferents sectors i àmbits geogràfics. Serà necessari ajustar a les circumstàncies de cada sector, per exemple, no té per què ser de dilluns a dijous, encara que sí quatre dies a la setmana.

Vegem d’on partim:

  • Portem més de 100 anys amb treballant 40 hores a la setmana, encara que en moltes de les grans empreses és freqüent que els convenis estipulin un nombre inferior d’hores.
  • Els salaris s’han mantingut estables.
  • Hem incorporat cada vegada més la tecnologia, la digitalització en les empreses, augmentant la productivitat, necessitant menys mà d’obra i reduint salaris el que ha possibilitat a l’empresari tenir més beneficis.
  • Les dades després de la pandèmia reflecteixen l’augment de les fortunes així com la reducció d’ingressos i pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors.
  • Existeix un grau de dependència important en moltes empreses amb persones que es consideren clau i potser és el moment de treballar la delegació i la desconnexió quan no s’estigui treballant. Eliminar la cultura de la continuïtat i disponibilitat permanent.
  • Ara és temps de ser més productius, eficaços, incrementar any rere any el salari mínim per damunt sempre de l’IPC, retribuir millor, ocupar més treballadors, etc.

Quines conseqüències positives portarà:

  • El disposar de més temps d’oci, s’associa amb millor qualitat de vida i menys estrès.
  • La reducció de la jornada, suposa un gran repte organitzatiu, atès que s’ha d’obtenir major productivitat. Es deuran trobar fórmules de treball eficients per a eliminar els temps morts, entre altres factors rellevants.
  • S’haurà de conscienciar la responsabilitat de fer el treball en menor temps, tenint en compte que els avanços tecnològics juguen a favor.
  • Permetrà millorar la conciliació entre la vida professional i familiar.
  • Menys baixes laborals, reducció de les taxes d’atur, millor repartiment del treball, més productivitat, més ocupació.
  • Les empreses que implantin quatre jornades a la setmana, facilitaran l’atracció i retenció de talent. El salari no sols serà el determinant per a mantenir-se o canviar d’empresa.
  • L’increment d’hores d’oci incentivarà el consum. Tots els sectors empresarials veuran incrementats els seus ingressos, especialment l’hostaleria, el turisme, etc.
  • Hi haurà menys desplaçaments, aglomeracions i per extensió millorarà la qualitat mediambiental.

Encara que a priori sembla ser representarà una disminució de beneficis en les empreses, a curt i mitjà termini no té per què ser així. Un augment del consum, incrementarà la demanda i portarà com a conseqüència més facturació i més benefici.

Reduir l’absentisme laboral, les baixes per malaltia, millorar la motivació, augmentar la productivitat, incrementar les vendes, etc., són paràmetres que es compliran amb la setmana laboral de quatre dies.

¡En algunes empreses ja s’està en període de proves!

Potser no és el moment oportú, però a mitjà termini serà sens dubte absolutament inexcusable.

Analogia Comunicación Digital
Terrassa, 15 febrer 2022

Recent Posts

Leave a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Contacte con nosotros

Envíenos un correo electrónico y contactaremos con usted a la mayor brevedad posible.

Not readable? Change text. captcha txt